Pe Transfăgărășan, către inima Transilvaniei

  • Itinerariu Bucharest - Vidraru - Balea - Sibiu - Sighișoara - Brasov - Bucharest
  • Solicitare fizica: 4 / 5
  • Nivel confort: 4 / 5
  • Recomandat celor intre 15 si 75 ani
Vezi perioade si preturi
Un circuit „de vară”, spectaculos, care urcă pe Transfăgărășan pentru a ajunge la civilizația săsească din Transilvania - orașele Sibiu și Brașov, cetățile Sighișoara, Rupea și Prejmer, bisericile fortificate și satele săsești Biertan, Mălâncrav, Saschiz și Viscri. 

Cinci dintre monumentele vizitate sunt patrimoniul cultural mondial UNESCO. Fiecare are o istorie de opt secole în spate. La acestea ajungem prin proiectul ambițios și nebunesc al lui Nicolae Ceaușescu, Transfăgărășanul, realizat cu doar patru decenii în urmă.

Un tur privat, un produs de lux, dedicat acelora care doresc să facă turism de calitate, în grupuri restrânse, să călătorească doar alături de familie ori de foarte buni amici, dar și grupurilor mici de tineri care doresc să descopere România și istoria ei. Un șofer acreditat și un ghid experimentat vă vor sta la dispoziție.

Oferta include

Transport van 8+1 licențiat cu șofer.
Ghid aflat în permanență la dispoziție.
3 nopți de cazare în hoteluri/vile de 3*.
Mic dejun inclus.
Intrare la obiectivele turistice asigurată.

Oferta NU include

Masa de prânz și cina. Ghidul va indica cele mai bune restaurante  și va facilita servirea prânzului. 

ItinerariuNicolae Ceaușescu a gândit Transfăgărășanul drept o soluție strategică de acces militar rapid din București în Transilvania. Terifiat de experiența Cehoslovaciei, invadată de trupele „frățești” ale Pactului de la Varșovia, dictatorul român a cerut armatei să croiască un drum alternativ culoarului Rucăr-Bran și văilor Prahovei și Oltului. Așa a apărut Transfăgărășanul: cu costuri imense - nu doar bănești, ci și în vieți omenești. Utilitatea și rentabilitatea acestei șosele alpine au fost (și sunt) serios puse sub semnul întrebării. O descoperim însă în anii libertății drept o șosea spectaculoasă, una dintre cele mai frumoase din lume.  

Prin Trasfăgărășan, de sub cetatea Poenari, pe lângă lacul Vidraru, urcăm în creasta „Alpilor Transilvaniei”, la lacul Bâlea, unde vom avea popasul de prânz, pentru a coborî la Cârțișoara și vizita străvechea abație a cistercienilor, ridicată în secolul 13, astăzi biserică evanghelică săsească. 

Seara o încheiem în Sibiu, Hermmanstadt, numit astfel după un anume Hermann colonist german stabilit aici, mare maestru în ale pielăriei și curelăriei.


A doua zi plecăm spre Biertan, biserică fortificată săsească, fost sediu de episcopie luterană.

Un scurt popas la Mălâncrav, în biserica săsească, descoperim  superbe fresce rămase de pe vremea când biserica satului era catolică, imagini încântătoare ale istoriei mântuirii ce au fost acoperite câteva veacuri de zelul Reformei.

Întreaga după-amiază și seară sunt rezervate Cetății medievale Sighișoara, singura cetate pe de-a întregul și neîntrerupt locuită din Evul Mediu și până în zilele noastre.

Vom păși pe urmele școlarului de odinioară Hermann Oberth, părintele rachetelor și titan al astrofizicii, care urca pe scara Scara de lemn acoperită (Scara Școlarilor) până la Școala din Deal și la Biserica din Deal, unde s-au ținut atâtea Diete ale Transilvaniei, vom vedea Casa lui Vlad Dracul, în care s-a născut fiul acestuia, Vlad Țepeș, și vom admira Turnul cu Ceas - care, din secolul 14, străjuiește intrarea în cetate.


O zi în care luăm contact cu lumea satelor săsești. Lăsate în urmă, Sibiul, Biertan chiar, sau Sighișoara au reprezentat mari citadele, ori centre importante ale sașilor în Evul Mediu. În fața noastră, după ce vizităm Saschiz - biserică monument UNESCO și cetate țărănească - se întind unul după altul Criț, Bunești și Viscri., sate modeste, izolate de lume prin colinele Transilvaniei. Zona a devenit renumită după ce prințul Charles a cumpărat o casă în Viscri și a încurajat comunitățile locale să reabiliteze în mod tradițional și să păstreze patrimoniul sașilor din Transilvania. 

Din Viscri în Rupea pe un drum prăfuit, iar de aici avem drum întins până la 10 km de Brașov, la Prejmer. Aici, înaintea sașilor, s-au așezat cândva, pe la 1200, cavalerii teutoni care au început contrucția cetății și bisericii în stil gotic din Prejmer. Având porniri autonomiste, cavalerii teutoni au fost izgoniți de regii maghiari care îi invitaseră să ocupe Țara Bârsei, în locul lor fiind colonizați sașii cuminți și harnici. Ca și la Biertan, Sighișoara, Saschiz sau Viscri, aceștia ne-au lăsat încă un monument înscris în patrimoniului cultural universal UNESCO. 

Pe seară suntem în Brașov și, în Piața Sfatului, alături de impunătoarea Biserică Neagră, derulăm amintirile acestui circuit.


La întoarcerea din Brașov, încărcați de impresii, avem program lejer. O ultimă oprire în drumul nostru spre capitală: la Sinaia, la Palatul Peleș, ctitorie a primului Rege al României, Carol I, de origine germană și el. Exuberanța palatului de la poalele Bucegilor contrastează cu ținuta severă a Regelui Carol I, care își purta „coroana și în somn” după cum zicea Regina lui, Elisabeta.

Dacă vremea ne permite, urcăm până la Stâna Regală pentru o masă de prânz tradițională.

Dacă nu - vizităm, la coborâre, mănăstirea Sinaia. Acestei mănăstiri îi datorează stațiunea numele. Impresionat de o vizită la mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai, spătarul Cantacuzino a decis la sfârșitul secolului 17 să construiască, în sălbăticia de la poalele „muntelui Buceag”, o mănăstire asemenea celei de pe muntele Rugului Aprins, pe care Moise primise Tablele Legii. Astăzi este una dintre cele mai moderne stațiuni turistice din România.