„Cine ne-a dat nume?” Trei zile de drumeție în Iezer și excursie de descoperire a întemeietorilor Țării Românești

  • Itinerariu Bucharest - Targoviste - Câmpulung Muscel - Curtea de Argeș - Râmnicu Vâlcea - Bucharest
  • Solicitare fizica: 5 / 5
  • Nivel confort: 3 / 5
  • Recomandat celor intre 11 si 16 ani
Vezi perioade si preturi

Trei zile de drumeție în care vom plonja în legendă, urca pe crestele munților și călca pe pașii lui Negru Vodă și ai întemeietorilor Țării Românești.

Vom descoperi în natură ceea ce am învățat la istorie și geografie despre capitalele Valahiei medievale: Câmpulung, Curtea de Argeș, Târgoviște și București, despre munții Făgăraș, Iezer, Piatra Craiului, Cozia și Valea Oltului.Vom înnopta doă nopți la Cabana Voina, mai sus de Câmpulung. 

Produs Premium penntru elevi, circuit ce îmbină drumeția și descoperirea naturii cu înțelegerea istoriei.

Oferta include

Turul de 3 zile (2 nopți cazare) este gândit în special pentru săptămânile Școala altfel, pentru grupuri de 20-21 elevi (mictrobuz de 25 locuri) sau de 15-16 elevi (microbuz de 20 locuri), în special din clasele clasele IV-VIII.

  • Agenția pune la dispoziție un ghid și un animator cu mare experiență în animarea unor grupuri de tineri, cercetași etc. De asemenea, un profesor ori un diriginte ori un părinte la clasa de elevi respectivă va însoți, gratuit, grupul.
  • Vor fi două nopți de cazare, pensiune completă la Cabana Voina din Munții Iezer, mai sus de Campulung Muscel.
  • Vom avea microbuz cu șofer la dispoziția noastră, cu 25, respectiv 20 locuri, în funcție de mărimea grupului.
  • Intrările la toate obiectivele turistice sunt asigurate.
  • Programul poate fi modificat ușor la fața locului dacă starea vremii impune.


Putem adapta acest tur în funcție de cererile grupurilor de elevi si face noi oferte.
Există și o variantă de numai două zile, cu o singură noapte de cazare, care se focusează pe Istorie.

Itinerariu

Dis de dimineață ne întâlnim la Curtea Veche. Biserica Domnească - cea mai „bătrână” din București se profilează pe fundal. Nu întâmplător de aici vom începe să-i aflăm pe întemeietorii Țării Românești. Suntem vegheați de statuia lui Vlad Țepeș de la Curtea Veche, domnitorul care a ridicat la rang de Curte Domnească cetatea zidită pe malul Dâmboviței de bunicul său, Mircea cel Bătrân. Așa au ajuns Bucureștii a patra capitală a Țării Românești. Plecăm în descoperirea celorlalte trei având întipărită în minte figura aspră a domnitorului Vlad Țepeș și ascultând „Cei ce ne-au dat nume”, cum îi pomenea Phoenix pe Negru Vodă și ai săi.

 

Prima oprire e la Târgoviște, lângă Turnul Chindiei și Curtea Domneacă. Este una dintre cele trei vechi capitale care au fost înaintea Bucureștilor. Aici, la Târgoviște, au domnit fiul și nepotul lui Mircea cel Bătrân - Vlad Dracul și Vlad Țepeș. După domnia lor a urmat o perioadă de decădere a cetății, Bucureștii devenind cel mai important centru comercial și politic. Curtea Domnească de la Târgoviște avea să cunoască din nou o perioadă de strălucire sub Matei Basarab, care a mutat înapoi aici capitala Valahiei o vreme, începând cu 1640.

La câteva zeci de kilometri nord de Târgoviște, cocoțată pe un pisc semeț, săpată în piatră, descoperim Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă. Avem ceva de urcat până la acea stâncă ce adăpostește o străveche bisericuță, dar efortul ne e răsplătit de priveliștea superbă. Descoperim cu uimire, întipărite în stâncă urmele pașilor lui Negru Vodă, cel care, pe la 1290, a venit în Muntenia de peste munți, din Țara Făgărașului, legendarul descălecător care se află la originea familiei domnitoare a Basarabilor.

Pe seară ajungem la Cabana Voina, din munții Iezer Păpușa. unde ne vom caza. Vom lua cina, vom continua cu jocuri de cabană și ne vom culca devreme. Urmează o zi solicitantă.

  
Dimineața o dedicăm explorării naturii și drumeției. Sperăm ca vremea să țină cu noi și ca și pe noi să ne țină puterile. Vom urca fie spre creasta Iezerului, un urcuș susținut ce pornește din spatele cabanei, până la un loc de belvedere, fie vom explora împrejurimile cabanei pentru a descoperi natura, pădurea, și nvăța secretele mersului pe munte, ale descurcării în situații dificile. De aici pornește o culme lungă ce unește muntele Iezer de Munții Făgăraș. Dâmbovița, râul pe care este așezată capitala României, izvorăște chiar de sub această culme, e un izvor firav unde abia poți aduna apă într-un bidon. Este foarte posibil ca, în drumul său din secolul 13, Negru Vodă și ai lui să fi venit din Țara Făgărașului urmând chiar această lungă culme.   

Revenim la cabană, căci după-amiază avem un drum de făcut. Mergem până în Câmpulung Muscel, un superb orășel de munte care a fost prima capitală a Țării Românești, unde vizităm Mănăstirea Negru Vodă.. În Câmpulung a domnit fiul lui Negru Vodă, Basarab I - Întemeietorul Țării Românești. El l-a învins la Posada, în 1330, pe Regele Ungariei, Carol Robert de Anjou. Basarab I a pornit construcția mănăstirii, aceasta fiind terminată sub domnia fiului său, Nicolae Alexandru, care este și înmormântat în biserica mănăstirii.

Ne întoarcem la cabana Voina, pentru cină și o seară de neuitat, în care vom cunoaște și mai multe legende al locurilor - Legendele Doamnei.

Am descoperit deja trei dintre capitalele Țării Românești: București, Târgoviște, Câmpulung. Urmează să o aflăm pe cea de-a patra.

Dis-de-dimineață pornim de la Cabana Voina către Curtea de Argeș. Este posibil să facem un scurt ocol pe la Mănăstirea Corbii de Piatră - un alt lăcaș săpat în stâncă. Sunt istorici care afirmă că din acest sat, satul Corbi, provine Voicu Corvin, tatăl marelui oștean și regent al Ungariei Ioan Corvin - Iancu de Hunedoara.

Ținta noastră principală este Curtea de Argeș - cea de-a doua capitală, după Câmpulung, a Munteniei. Vizităm Biserica Domnească Sfântul Nicolae, începută de Basarab I, Întemeietorul, și terminată de trei urmași ai săi: Nicolae Alexandru, Vlaicu Vodă și Radu I Basarab. Această veche biserică din Curtea de Argeș reunește astfel lucrarea primilor patru domnitori ai Valahiei. 

Mircea cel BătrânAjungem pe valea Oltului după prânz. Încercăm, în funcție de starea vremii, un scurt popas pentru picnic la Mănăstirea Stânișoara - un loc cu o priveliște superbă asupra masivului Cozia. Apoi mergem la Mănăstirea Cozia. E ridicată de Mircea cel Bătrân, care își duce aici somnul de veci, fiu al lui Radu I Basarab și bunic al lui Vlad Țepeș, domnitorul care făcuse din București Curte Domnească și care ne înfiorase la plecare cu privirea lui cea aspră. 

De la Cozia avem drum întins spre casă. În drum spre București, cea de-a patra capitală a Țării Românești și capitală a României, descoperim deodată că istoria pare mai clară. Și mai frumoasă.