„Cine ne-a dat nume?” Întemeietorii Țării Românești - excursie tematică de două zile

  • Itinerariu Bucharest - Targoviste - Câmpulung Muscel - Curtea de Argeș - Râmnicu Vâlcea - Bucharest
  • Solicitare fizica: 4 / 5
  • Nivel confort: 3 / 5
  • Recomandat celor intre 12 si 17 ani
Vezi perioade si preturi

Două zile de excursie în care vom călca pe pașii lui Negru Vodă și ai întemeietorilor Țării Românești.

Vom descoperi în natură ceea ce am învățat la istorie și geografie despre capitalele Valahiei medievale: Câmpulung, Curtea de Argeș, Târgoviște și București, despre Ana lui Manole și bătălia de la Posada, despre munții Iezer și Cozia și Valea Oltului.

Oferta include

Turul de 2 zile (o noapte cazare) este gândit în special pentru săptămânile Școala altfel, pentru grupuri de 20-21 elevi (mictrobuz de 25 locuri) sau de 15-16 elevi (microbuz de 20 locuri), cu deosebire din clasele clasele IV-VIII.

  • Agenția pune la dispoziție un ghid și un animator cu mare experiență în animarea unor grupuri de tineri, cercetași etc. De asemenea, un profesor ori un diriginte ori un părinte la clasa de elevi respectivă va însoți, gratuit, grupul.
  • Va fi o noapte de cazare, pensiune completă la Cabana Voina din Munții Iezer, mai sus de Campulung Muscel.
  • Vom avea microbuz cu șofer la dispoziția noastră, cu 25, respectiv 20 locuri, în funcție de mărimea grupului.
  • Intrările la toate obiectivele turistice sunt asigurate.
  • Programul poate fi modificat ușor la fața locului dacă starea vremii impune.


Acest tur este o adaptare a variantei premium care presupune trei zile de excursie și drumeție.  Putem adapta acest tur în funcție de cererile grupurilor de elevi și face noi oferte.

Itinerariu

Dis de dimineață ne întâlnim la Curtea Veche, lângă Biserica Domnească - cea mai veche biserică din București. De aici, vegheați de statuia lui Vlad Țepeș de la Curtea Veche, vom începe să-i aflăm pe întemeietorii Țării Românești. Vlad este domnitorul care a ridicat la rang de Curte Domnească cetatea zidită pe malul Dâmboviței de bunicul său, Mircea cel Bătrân. Așa au ajuns Bucureștii a patra capitală a Țării Românești. Plecăm în descoperirea celorlalte trei însoțiți de amintirea figurii aspre a domnitorului și ascultând despre „Cei ce ne-au dat nume”, cum îi pomenea Phoenix pe Negru Vodă și ai săi.

 

Prima oprire e la Târgoviște, lângă Turnul Chindiei și Curtea Domneacă. Este una dintre cele trei vechi capitale care au fost înaintea Bucureștilor. Aici, la Târgoviște, au domnit fiul și nepotul lui Mircea cel Bătrân - Vlad Dracul și Vlad Țepeș. 

Mai sus de Târgoviște, spre munte, descoperim săpată în piatră Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă. Avem ceva de urcat până la străvechea bisericuță, dar efortul ne e răsplătit de priveliștea superbă. Descoperim întipărite în stâncă urmele pașilor lui Negru Vodă. E personajlul legendar care, pe la 1290, a venit aici, în Muntenia, de peste munți, din Țara Făgărașului. El e la originea familiei domnitoare a Basarabilor.

Pe seară ajungem la Cabana Voina, din munții Iezer Păpușa. unde ne vom caza. Vom lua cina, vom continua cu jocuri de cabană.

Coborâm de la Cabana Voina în Câmpulung Muscel, un superb orășel de munte care a fost prima capitală a Țării Românești, unde vizităm Mănăstirea Negru Vodă..

Basarab I, ÎntemeietorulÎn Câmpulung a domnit fiul lui Negru Vodă, Basarab I - Întemeietorul Țării Românești. El l-a învins la Posada, în 1330, pe Regele Ungariei, Carol Robert de Anjou. Basarab I a pornit construcția mănăstirii, aceasta fiind terminată sub domnia fiului său, Nicolae Alexandru, care este și înmormântat în biserica mănăstirii.

Plecăm din Câmpulung spre Curtea de Argeș însoțiți de Legendele Doamnei.
Curtea de Argeș a fost cea de-a doua capitală a Munteniei, după Câmpulung. Vizităm Biserica Domnească Sfântul Nicolae, începută de Basarab I, Întemeietorul, și terminată de trei dintre urmașii săi: Nicolae Alexandru, Vlaicu Vodă și Radu I Basarab. Această veche biserică din Curtea de Argeș reunește astfel lucrarea primilor patru domnitori ai Valahiei. Aici este mănăstirea Meșterului Manole, cu dantela ei de piatră, care a dat naștere legendei zidirii Anei pentru fi permisă desăvârșirea acestei capodopere. 

Mircea cel BătrânAjungem pe valea Oltului după prânz. Încercăm, în funcție de starea vremii, un scurt popas pentru picnic la Mănăstirea Stânișoara - un loc cu o priveliște superbă asupra masivului Cozia. Apoi mergem la Mănăstirea Cozia, ultuimul nostru popas. Mănăstirea Cozia a fost ridicată pe malul Oltului de către Mircea cel Bătrân. Își duce aici somnul de veci. Mircea cel Bătrân a fost fiul lui Radu I Basarab și bunicul lui Vlad Țepeș, domnitorul care făcuse din București Curte Domnească. 

De la Cozia avem drum întins spre casă. În drum spre București, cea de-a patra capitală a Țării Românești și capitală a României, descoperim deodată că istoria pare mai clară. Și mai frumoasă.